FAQ

Wat is een Zoutkamer?
Een zoutkamer is een ruimte waarvan de muren, het plafond en de vloer compleet bedekt zijn met zout. Via een verwarmings- en ventilatiesysteem worden de temperatuur en het de luchtvochtigheidsgraad en het antibacteriele microklimaat van een zoutgrot nagebootst.
Waarom zouttherapie overwegen?
De zoute lucht reinigt de luchtwegen, doodt de bacteriën, schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking.
Na enkele behandelingen in onze zoutkamer kunt u beter ademen en wordt u minder benauwd. Verschijnselen zoals tranende ogen, niezen en jeuk nemen merkbaar af. De kans op het terugkomen van infecties wordt sterk verminderd. U kunt positieve resultaten verwachten tussen de 5 en 15 bezoeken.
Veel mensen kampen vaak al langere tijd met gezondheidsklachten aan de huid of aan het ademhalingsstelsel. Voor veel klachten zijn er effectieve medicijnen die helaas ook weer bijwerkingen hebben. Veel allergische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld juist veroorzaakt worden door veelvuldig gebruik van medicijnen.
Een combinatie van halotherapie en de reguliere geneeskunde is daarom een hele fijne combinatie. Het gebeurt veelvuldig dat mensen hun medicatie kunnen afbouwen en soms zelf helemaal kunnen stoppen. Overleg dit altijd met uw behandelend arts.
Hoe veilig is halotherapie?
Halotherapie is een geheel natuurlijke methode. Er komen geen medicinale of chemische toevoegingen bij kijken. Het medicinale zout wordt in de halogenerator vermalen en daarna in de zoutkamer verspreid. De muren en de vloer van de kamer zijn bedekt met zout, dat zorgt voor een vrijwel steriele omgeving. Daarnaast wordt de zoutkamer volledig geventileerd na elke sessie. De kans dat je daarom een bacterie e.d. van iemand anders op kan lopen is nihil.
Wat moet ik aan in de zoutkamer?
Draag makkelijk zittende, comfortabele kleding. Als u de zoutkamer betreedt krijgt u van ons een haarnetje en hoesjes voor om uw sokken heen. Dit is omdat we de ruimte zo steriel mogelijk willen houden.
Als u last heeft van huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem kunt u het beste de huid die daarmee belast is vrij laten. Denkt u dan aan het dragen van bijvoorbeeld een korte broek en t-shirt. Ook vragen we u om bij huidproblemen zelf een handdoek mee te nemen waar u op kunt zitten.
De temperatuur in de zoutkamer is tussen de 19 en 22 graden.
In de zoutkamer staan lekkere relaxte stoelen. Hier kunt u lekker in relaxen, slapen of genieten van de rustgevende omgeving. Er is een tv aanwezig waarop rustgevende muziek of natuur documentaires op uw verzoek kan worden afgespeeld. Er zijn kinderen die hun eigen dvd meenemen wat uiteraard ook mogelijk is. Er liggen ook plaids waar u gebruik van mag maken.
Moet ik mijn traditionele medicijnen niet gebruiken als ik Halotherapie onderga? Nee.
Het bezoek aan de zoutkamer biedt geen vervanging van reguliere gezondheidszorg, maar het kan er wel een aanvulling of ondersteuning van zijn. Sommige patiënten ervaren minder afhankelijkheid van het medicijngebruik bij een regelmatig bezoek aan de zoutkamer. Toch is het raadzaam om het advies van uw arts altijd te volgen.
Is Zouttherapie aan te bevelen voor kinderen?
Zouttherapie is 100% natuurlijk, veilig en medicijnvrij. Het is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zes maanden. Kinderen reageren zeer snel effectief  op de zouttherapie. In landen waar halotherapie wordt beoefend in de reguliere geneeskunde, raden artsen ouders deze natuurlijke remedie aan.
Hoe worden uw longen bereikt?
Een geavanceerde medische halogenator verspreidt droge, microscoopische kleine deeltjes van hoogwaardig farmaceutisch zout gelijkmatig in de kamer. Minstens 80% van die deeltjes zo klein waardoor de diepste delen van de longen (de longblaasjes ofwel de alvedi) gemakkelijk worden bereikt.
Hoe gaat het zout uit mijn lichaam?
Eenmaal in het lichaam in uw longen, luchtwegen, holtes e.d. lost het zout op en trekt het onzuiverheden aan die later opgehoest worden of die dankzij de stofwisseling het lichaam verlaten via de bloedbanen.
Zijn er studies, Wetenschappelijke bewijzen over de werking van Halotherapie? Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat halotherapie werkt.
Dit blijkt uit verschillende onderzoeken gedaan in verschillende landen over de wereld.
Diverse artsen en medisch deskundigen pleiten voor de verbazingwekkende effecten van halotherapie.
Duitsland heeft o.a. in Worms bij de praktijk van longspecialist, allergoloog en thoraxradiologie
Dr. Max Apprich en Dr. Alfred Apprich een behandeling met Halotherapie opgenomen.
In Engeland schrijft de National Health Service halotherapie officieel voor als behandeling van COPD. Canada erkend halotherapie als een medisch hulpmiddel voor de behandeling van ademhalingsmoeilijkheden.
Halotherapie heeft een versterkende werking door behandeling met zoute lucht. Het helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen (spastische verschijnselen van de bronchiën) en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan die het ademhalingssysteem nadelig beïnvloeden
‘De inname van hypertonische zoutoplossingen bewerkt een blijvende vermijding van slijm en zet aan tot een verbeterde longfunctie. Deze behandeling zal de longen beschermen tegen aanvallen van slijm en longaandoeningen.’
(Uit: The New England Journal of Medicine, 2006; 354: 241-50)
http://www.halosense.pt/extras/pdf-1.pdf
“A Controlled Trial of Long-Term Inhaled Hypertonic Saline in Patients with Cystic Fibrosis”.
By Mark R. Elkins, M.H.Sc., Michael Robinson, Ph.D., Barbara R. Rose, Ph.D., Colin Harbour, Ph.D., Carmel P. Moriarty, R.N., Guy B. Marks, Ph.D., Elena G. Belousova, M.Appl.Sc., Wei Xuan, Ph.D., and Peter T.P. Bye, Ph.D., for the National Hypertonic Saline in Cystic Fibrosis (NHSCF) Study Group*
Wat is de effectiviteit van halotherapie?
De patiënten die aan het onderzoek meegedaan hebben werden na 6 tot 12 maanden na de eerste Halotherapie behandelingsreeks opnieuw onderzocht.
Uit onderzoek bleek de klinische staat van 85% van de patiënten met milde of tamelijk aanwezige astma, 75% met ernstige astma aan de bronchiën, 98% met chronische bronchitis, aanhoudende ontsteking van de bronchiën en blaasvorming in de vezelstructuur van de longen, verbeterde na halotherapie.
Er was geen verslechtering van de genoemde aandoeningen waarneembaar van de 3e tot de 12e maand.
De gemiddelde duur van de terugkomst van de aandoeningen was van 7,6 tot 0,9 maand.
Volgens de klinische studie gebruikten de meeste patiënten (60%) geen medicijnen en zochten zij geen medisch advies gedurende het onderzoek.
Studie onderzoek : studie ‘Halotherapie voor de behandeling van aandoeningen aan de ademhalingsorganen’. Journal of Aerosol Medicine, 1995, deel 8, nr. 3)
http://www.halotherapy.com/full-clinical-result.html
JOURNAL OF AEROSOL MEDICINE
Volume 8, Number 3, 1995
HALOTHERAPY FOR TREATMENT OF RESPIRATORY DISEASES
ALINA V. CHERVINSKAYA and NORA A. ZILBER
Saint-Petersburg, Pavlov, Russia
Joint- Stock Company Aero med, Saint-Petersburg, Russia
http://chervinskaya.com/
Prof. Alina V. Chervinskaya, M.D., Ph.D.
Controlled Halotherapy, salt rooms, respiratory hygiene, dry salt aerosol, speleotherapy

 

Heeft u vragen, of wilt u meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Of lees hier het uitgebreide verslag digitaal.